Kunst

Actuele en lopende exposities:

Expositie kunstenaars van De Blauwe Roek in Rabobank Heerenveen

Drachten/Heerenveen – Kunstenaars van Atelier en Kunstuitleen De Blauwe Roek uit Drachten exposeren sinds kort in de Rabobank in Heerenveen. Het Atelier is onderdeel van WIL, een zorgorganisatie die mensen ondersteunt in het dagelijks leven bij werken en wonen.

Tijdens deze expositie laten de kunstenaars zowel abstract als figuratief werk zien. Hier is voor gekozen om de grote diversiteit in het werk van de bijzondere kunstenaars van De Blauwe Roek te tonen.

De abstracte werken zijn van Dorothe IJszenga en Ineke Wijma. Voor hen is de betekenis duidelijk, de toeschouwer bekijkt het werk vanuit zichzelf en heeft een eigen interpretatie. Wat opvalt bij deze schilderijen is dat –hoewel de composities gecompliceerd zijn- ze een opvallende harmonie en balans laten zien.

Tussen het figuratieve en abstracte werk wordt –als een soort brug- een schilderij getoond van Bianca Venmans. Haar werk kenmerkt zich door organische vormen; het is een groot en spontaan geschilderd stuk.

Het figuratieve werk is van Samantha Wierda. In haar schilderijen speelt de koe een hoofdrol, dit dier is haar grote inspiratiebron: vooral de blik in de ogen van de koeien spreekt haar aan. Samantha beeldt de dieren uit met forse vloeiende lijnen en schildert in grote zachte kleurvlakken

De expositie is al te zien in de ontvangsthal van de Rabobank aan de Opslach 51 in Heerenveen. Iedereen die deze schilderwerken wil komen bekijken is van harte welkom van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur


Bibliotheek Hurdegarijp

Een presentatie van enkele kunstenaars van de Blauwe Roek. t/m 14 December te bezichtigen in de Bibliotheek van Hurdegaryp

Solo-expositie van Han Willems bij Tandartsenpraktijk Willems

han-willems-klein-1-950x712

Tandartsenpraktijk Willems
Berglaan 58, 9203 EJ Drachten
Telefoon:0512 524 349
Het werk van Han Willems is te zien vanaf 1 april 2016

Solo- expositie van Jacob Bruining bij Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland.

Heerenveen – Kunstenaar Jacob Bruining exposeert op dit moment bij Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland.

Zijn kleurrijke schilderijen zijn tentoongesteld in de ontvangsthal van de Rabobank aan de Opslach in Heerenveen.Jacob-Bruining-lbs-522x391 Jacob Bruining (1984) is werkzaam bij Atelier & Kunstuitleen de Blauwe Roek in Drachten.

Dit Atelier is een onderdeel van WIL, een nieuwe organisatie die mensen ondersteuning biedt om mee te doen in de samenleving. Vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid biedt Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland kunstenaars met een beperking expositieruimte aan. Jacob Bruining is een jonge kunstenaar en woont in Drachten. Het werk van Jacob kenmerkt zich door het felle kleurgebruik en de directe krachtige tekenlijnen.

Hij is geïnteresseerd in de Winx stripverhalen en Manga (stripverhaal uit de Japanse cultuur). Jacob interpreteert de invloed van de stripverhalen op eigen wijze, de kleding is modern en zijn centrale thema’s zijn “samenzijn”. Het gaat er bij mij om dat je lief bent voor elkaar en dat wil ik laten zien aan de mensen. In sommige werken zie je liefde en passie, in andere werken zie je dat mensen met elkaar uitgaan, op stap gaan en leuke dingenbeleven.

De schilderijen van Jacob Bruining zijn vanaf half juni in de ontvangsthal van de Rabobank aan de Opslag 51 in Heerenveen tentoongesteld. Een ieder die zijn werk wil komen bekijken is van harte welkom van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Bron: Artikel in de Heerenveense Courant, geplaatst door Harry de Jong op 24-06-2015.

Jacob Bruining over zijn eigen werk:

“Het gaat er bij mij om dat je lief bent voor elkaar en dat wil ik laten zien aan de mensen. In sommige werken zie je liefde en passie, in andere werken zie je dat mensen met elkaar uitgaan, op stap gaan en leuke dingen beleven. Ik werk het liefst met silky’s, een soort uitwrijfbare wascostift. En met silky’s kan je mooie schaduweffecten maken. Ik werk het liefst met felle kleuren omdat het dan een vrolijke tekening wordt en dat vind ik goed passen bij Winx meisjes. Lilly bijvoorbeeld is altijd sportief gekleed, meestal in het rood en Elyon haar vriend teken ik meestal in casualkleding. Zo heeft elk figuur een eigen stijl, een bepaalde karakteristiek”.

recensie heerenveense courant


Collectie

WIL-DBR Siebren de Vries-05Bij Atelier & Kunstuitleen ” de Blauwe Roek” worden diverse beelden gemaakt door bijzondere kunstenaars. Ieder op zijn eigen wijze met een geheel eigen blik . Er werken dagelijks gemiddeld 30 kunstenaars aan hun werk. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, lichamelijke of geestelijke beperking. Bij de Blauwe Roek is iedereen uniek!

 

 

 

 

 

 


Verkoop

Sinds 2001 worden er vele werken per jaar gemaakt door onze kunstenaars. Hierdoor hebben wij een nu een prachtige collectie schilderijen voor de verkoop. Vele schilderijen zijn aantrekkelijk geprijsd en met je aankoop steun je ons Atelier voor de aanschaf van nieuwe materialen. Twijfel je of het wel staat bij jou thuis, dan mag je het schilderij een week op proef mee naar huis nemen.

Een schilderij van onze kunstenaars bij jou aan de wand zal je een bijzonder goed gevoel geven!


Uitleen

WIL-DBR Bianca Venmans-04 bloemenvangoghNaast het kopen van kunst, kun je ook heel goed particulier gebruik maken van de mogelijkheid van onze Kunstuitleen.
De schilderijen kun je per jaar huren. Per maand opzegbaar en kun je jouw schilderij tot 2 x per jaar omruilen.
Het schilderij is verzekerd en wanneer je achteraf het schilderij wilt kopen, trekken we trekken we 75% van de betaalde huurprijs af.

Huurprijzen inclusief btw per jaar:
Schilderij in wissellijst
Prijs klein formaat                  60 x 80 cm         1e schilderij  € 30,-        2 of meer per schilderij  € 25,-

Schilderij op houtpaneel
Prijs groot formaat                 80 x 120 cm       1e schilderij  € 40,–      2 of meer per schilderij  € 35,-

Schilderijen op doek
Prijs klein formaat                 60 x 80 cm          1e schilderij  € 40,-       2 of meer per schilderij   € 35,-
Prijs groot formaat               100 x 100 cm       1e schilderij  € 75,-        2 of meer per schilderij   € 60


Kunst voor in huis of op het werk

WIL-DBR Reinald Kooistra-02Bij jij ook zo gek op kunst? Of wil jij van tijd tot tijd ook weer eens wat nieuws aan de wand?
Dat kan allemaal bij “de Blauwe Roek” ! Zeer inspirerende schilderijen zijn te koop en in de kunstuitleen.

Kom naar de winkel en zoek in alle rust het schilderij uit wat bij je thuis past. Ook is het mogelijk om het schilderij op zicht mee te nemen. Vaak zijn onze kunstenaars zelf aanwezig en kunnen ze je een korte uitleg geven over hun inspiratiemoment.

Kunst op het werk vergroot de uitstraling en aankleding van je bedrijf; het verhoogd de arbeidsvreugde en arbeidsproductiviteit.
Door creatieve werken ontstaat inspiratie!

Kunstwerken van kunstenaars van “de Blauwe Roek” hebben een extra dimensie. Kunstwerken aan de wand bij jouw bedrijf of organisatie versterkt de sociale betrokkenheid met de samenleving.

Je kunt de schilderijen op doek, houtpaneel of in een wissellijst per jaar huren. De huurperiode is maandelijks opzegbaar en de werken kunnen 2 x per jaar gratis worden omgeruild.


Kaarten en Kalenders

Ook voor een originele wenskaart kun je terecht bij “de Blauwe Roek”
De kaarten kosten € 1,– per stuk en deze maand in de actie 10 voor € 4,95

De verjaardagskalender met schilderijen is het gehele jaar door verkrijgbaar € 4,95


Hieronder vindt je een aantal interessante sites die te maken hebben met kunst en mensen met een beperking.

www.galeriekoopmans.nl
www.vsan.nl
www.museumbelvedere.nl
www.museumdrguislain.be
www.herenplaats.nl

bardo_omametkind170


Exposities en projecten van 2003 – heden

Hieronder vindt je een overzicht van een aantal exposities waar kunstenaars van de Blauwe Roek aan hebben deelgenomen.

2003   Cobramuseum, Amsterdam
Bardo Zandvoord, Sieberen de Vries, Antje Postma

2004   Centrum voor beeldende kunst, Emmen
Sieberen de Vries, Bardo Zantvoord, Dorothe IJszenga

2006   Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Antje Postma

2006   Dr. Guislain Museum, Gent – België
Dorothe IJszenga

2007   Europees Parlement, Brussel – België
Ineke Dijkstra

2007   “Sterren stralen” De Friesland Zorgverzekeraar, Leeuwarden
Sieberen de Vries

2007   “Haegsche Regah” ode aan onze ooievaars groepsexpositie Centrale Bibliotheek, Spui, DenHaag
Shira Kahlo

2008   Groepsexpositie n.a.v. schilderwedstrijd Talens/Palet Synagoge, Groningen
Shira Kahlo

2009   “Met je hoofd in de wolken” Museum Slingerland, Drachten
Sieberen de Vries

2009   “Less is more” Galerie koopmans, Eernewoude (Groepsexpositie met o.a. Klaas Koopmans
Chris van der Plaats

2010   Anne Schotanus, Heerenveen
Freerk van der Veen

2010   Samenwerking met Su Tomesen – Kunsthuisyb, Beetsterzwaag
Sieberen de Vries

2010   “Outsider Art der Niederlande” Kunsthaus Kannen, Museum für Outsider Art, Munster – Duitsland
Sieberen de Vries, Bardo Zantvoord, Nelleke Vogels

2011   Art en Marge Brussel – België , faces – van 14 januari tot 27 maart 2011
Dirk Bogaert (B), Paul Duhen (B), Yves-Jules (B), Nour (B), Sieberen de Vries (NL), Curzio di Giovanni (B), Pascale Vinde (B), J. Louis Again (B)

Het portret wordt benaderd vanuit twee invalshoeken: de innerlijkheid een deterugplooiing op zichzelf en de dialoog en de betrokkenheid op de andere.

De videoinstallatie van de belgische kunstenaar Dirk Bogaert staat centraal. De toeschouweer wordt geconfronteerd met de gebaren en de uitdrukkingen van gefilmde personen. Hun stem wordt in herhaalde niet gesynchroniseerde fragmenten aan de beelden toegevoegd en zorgt voor een bevreemdend effect. De toeschouwer schippert tussen voyeurisme en observatie en treedt binnen in andermans intimiteit.

2011   Knoopkunst, Singer Museum Laren.
Sieberen de Vries

2012   Cultuurcentrum de Werft/Geel, België    identities too.    van 27 april t/m 10 juni 2012
Na de eerste tentoonstelling rond het thema identiteit, Identities I in 2007, die zich vooral toespitste op bijzondere identiteiten en zeer identitair werk, focust Carine Fol zich met Identities too op de fascinatie voor andere identiteiten in het werk van in- en outsiderkunstenaars.
Deelnemende kunstenaars zijn:
Sieberen de Vries(NL), Jacques Lennep (B), Curzio di Giovanni(IT), Theo(D), Yves-Yules(B), Peter Verleysen(B), Dominique Goblet(B), Arnulf Rainer(A), Ingeborg Lüscher(CH), Emil Siemeister(A), Messieurs Delmotte(B).
curator: Carine Fol
lokatie: De Halle, Markt 1, Geel
www.artmarges.be

2012   Art Brut Biennale, De creatieve Fabriek, Hengelo.    van 10 t/m 16 mei 2012
Dorothe IJszenga

2012   Trandartsenpraktijk Willems, Drachten.   van 26 november 2011 tot 26 mei 2012
Han Willems

2013   Ielanen, De Harste 11, Sneek 
Jacob Bruining, Bardo Zandvoord, Sieberen de Vries, Bianca Venmans, Douwe Kramer, Carolien van der Meer, Bart Smidt en Freerk van der Veen.

2013   Friesma State, Oostergoostraat 52, Grou.   Solopresentatie
Jacob Bruining

2013   Munt & Penningkabinet Surhuisterveen.   van 4 juli t/m 27 september 2013
Antje Postma, Freerk van der Veen en Dorothe IJszenga

2013   Kunstroute open stal Oldeberkoop,  “het landschap in mijn hoofd”   van 13 juli t/m 11 augustus 2013
Antje Postma & Dorothe IJszenga

2014   MFC Lundingaweerd, Leeuwarden.  t/m 14 mei 2014
Jacob Bruining

2014   Culturele zondag, 28 september 2014 in Gallery Sabor 
Pollepel presentatie van Carolien van der Meer

2014   De Friesland Zorgverzekeraar, Harlingertrekweg 53, Leeuwarden.   van 18 november 2014 t/m 22 januari 2015 
expositie van een aantal kunstenaars van De Blauwe Roek in het Atrium

2015   Rabobank, Heerenveen.
Jacob Bruining

2016 Museum Belvedere, Oranjewoud

Vrij naar Jan Mankes: Meer dan 130 kunstenaars laten zich inspireren door de museumaanwinst Slootje met overhangende dopheide van Jan Mankes. meer info